app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Aueaa?neeyo oeio

www.boinaslava.net
Парен катер “Калиакрия”

История на създаването

Построен през 1898 г. в Арсенала в град Русе. Построен е със силите на арсенала. След построяването на катера “Амалия” командването поставя задача на Арсенала в Русе да се подготвят чертежите и техническата документация за построяването на втори катер. Командирования за тази цел в Англия началник на Дунавската флотилия се сдобива с чертежи на подобни катери, като същевременно пише до различни корабостроителници да му изпратят свои проекти. През 1896 г. е дадено техническото задание за построяване на катера, като то се съпровождало с един малък чертеж подписан от първия български корабостроителен инженер Иван Родев. В Арсенала е изработен по-голям чертеж и е разрабтена съответната техническа документация. Катерът бил предназначен за Варненското пристанище, поради малкия корабен парк на България на Черно море. Скелетът е изработен от ясенови дъски доставени от Лонгоза,а  обшивката е изработена от доставени от София борови дъски и медни листове. Гребният вал е закупен от заводите “Круп”. Останалите детайли за парната машина и котела за нея са изработени в Арсенала в Русе.

Парният катер “Калиакрия” при приемането й в състава на флота


Модернизации

През 1924 г. са повдигнати палубите на форпика и ахтерпика, като е поставено и леерно ограждение. Изработени са нова рубка и мостик и са монтирани две мачти. Преустроени са котвеното устройство и рулят. Катерът получава нови компас, машинен телеграф и електрическа станция. Ремонтирана и подменена е цялата двигателна уредба. Катерът получава лодбалки и специално изработена за него спасителна лодка.

Катер “Калиакрия” след ремонта 1924 г.


Тактико - технически данни на катер “Калиакрия”

Водоизместване:
стандартно - 60 т.
пълно – т.
Размери:
дължина – 23,25 м / максимална/
широчина – 3 м
газене – 1,65 м
Енергетична установка:
1 парна машина “Компаунд”; 136 к. с.
Скорост : 7 възела
Далечина на плаване : морски мили / възела
Количество на горивото : ? т въглища
Екипаж : 9 човека
Въоръжение:
артилерийско – 2 скорострелни оръдия

Служба

Катерът е заложен през 1896 г. Завършен е през 1898 г. и през октомври е наречен “Калиакрия”. Със заповед на командващия катерът е прехвърлен от Русе през Сулина във Варна. От 1899 г. до 1900 г. катерът е върнат във Варна и зачислен към Портовото каптанство. През 1914 г. катерът е огледан от специална комисия, която предлага неговото бракуване. Началото на Първата световна война налага катерът да бъде ремонтиран. Използван е като транспортен и пилотен катер.

След войната е предаден на Варненското пристанищно управление. Върнат е в състава на флота през 1924 г. През октомври същата година започва ремонт и модернизация на катера. На 09.11.1924 г. ремонтирания катер е предаден на новосформираната Морска полицейска служба. Използван е и като база на Водолазната команда.Бракуван е през 30-те години на ХХ век.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ