app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Aueaa?neeyo oeio

www.boinaslava.net
Параход “Оряхово”

История на създаването

Бивш австро-унгарски речен параход, интерниран в Бекет през юли 1914 г. За да предотвратят бягството на парахода, румънските власти свалят части от парната му машина.

Тактико - технически данни на параход “Оряхово”

Водоизместване:
стандартно - т.
пълно - 140 т.
Размери:
дължина – м / максимална/
широчина – м
газене – м
Енергетична установка:
1 парна машина; к. с.
Скорост : възела
Далечина на плаване : морски мили / възела
Количество на горивото : т
Екипаж : човека

Служба

„Тереза” е пленен в полунощ на 04/05.09.1914 г. в Бекет от Яни Костов, който става и първия капитан на кораба. В Оряхово той успява да изработи липсващите ексцентриковите бугели, баланса на въздушната помпа, водните помпи, буталата и др. На 20.09.1916 г. корабът извършва първото си изпитателно плаване под български флаг. Наречен е „Оряхово” и е използван от коменданта на Оряховския Укрепен Пункт за превоз на войски и буксиране на баржи.

Сутринта на 22.09.1916 г. Яни Костов, вече като капитан на „Оряхово”, по заповед на командира на Оряховския УП, стоварва с кораба десант от гарнизона на пункта и заема о-в Попадия. В 02 часа вечерта на 23.09.1916 г. отново с „Оряхово” е завзет румънския танкер „ Kredipetro -1” натоварен със 120 вагона румънски петрол, закотвен до остров Прундугол. Българските войници изненадват охраната на танкера и сутринта в 08 часа „Оряхово” го взема на буксир и го отвежда в Оряхово, където са посрещнати тържествено. Командирът на УП излиза с лодка и посреща парахода още преди да влезе в пристанището.

На 23.11.1916 г. „Оряхово” е използван за стоварване на една опълческа дружина като демонстративен десант в град Бекет, имащ за цел да отвлече вниманието на румънското командване от направлението на главния удър на обединената Дунавска армия при форсирането на река Дунав при Свищов – Зимнич. В Бекет са пленени 4 румънски баржи – по една пълна с пшеница и ечемик и две празни. Те са отведени от капитан Яни Костов в Оряхово и попълват състава на „транспортната флотилия” на УП.

На 15.02.1917 г. е предаден на българската Дунавска флотилия в Русе и зачислен в състава й. Върнат е на предишния собственик на 25.02.1917 г.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ