app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Aueaa?neeyo oeio

www.boinaslava.net
Ведети тип “Кондуктор Докузанов”

/Кондуктор Докузанов, Миньор, Взрив, Капитан-лейтенант Минков/


История на създаването

Бивши френски малки преследвачи на подводници предадени от Англия 1917 г. и представляващи част от серия от 436 кораба построени в Канада от фирмата ELCO. Четиридесе от корабите 1917 г. са предадени на Франция и предложени за продан в Истанбул след края на Първата световна война. Закупени на 24.10.1921 г. за усилване остатъците на Морските войски на България. Продадени са от Франция и класифицирани като “ведети”, което е фонетичен превод на френското название на класа кораби - “Vedette”. Ведетите получават имената „Капитан-лейтенант Минков” (бивша френска ведета С 4), „Кондуктор Докузанов” (бивша френска ведета С 6), „Миньор” (бивша френска ведета С 10) и „Взрив” (бивша френска ведета С 17).

Ведета тип “Кондуктор Докузанов” през 1921 г.

Ведета тип “Кондуктор Докузанов” през 1921 г.

Тактико - технически данни на ведета тип “Кондуктор Докузанов”

Водоизместване:
стандартно - 37 т.
пълно - 46 т.
Размери:
дължина – 23,8 м / максимална/
широчина – 3,75 м
газене – 1,4 м
Енергетична установка:
2 бензинови двигателя “Стандарт”; 440 к. с.
Скорост : 17 възела
Далечина на плаване : 1000 морски мили / 12,6 възела
Количество на горивото : т дизел
Екипаж : 8 човека
Въоръжение:
артилерийско – 2х1 7,92 ммкартечници “Максим-Шпандау”
ПЛО – 10 малки дълбочинни бомби

Служба

През периода 1921 – 1924 г. ведетите са базирани във Варна и се използват в действията за прочистването на крайбрежните фарватери от минни заграждения. През 1925 г. “Миньор” и “Капитан-лейтенант Минков” са прехвърлени в Речната полицейска служба на р. Дунав и изпълняват функциите на патрулни и учебни кораби. През 1928 г. е прехвърлен на Дунав и “Взрив”.

През 1932 г. край о. Люляка на река Дунав потъва “Миньор”, но до края на годината е изваден. По това време ведетите вече са в лошо състояние. През 1934 г. “Кондуктор Докузанов” и “Миньор” са бракувани, а годните за ползване части са използвани за ремонт на “Взрив” и “Капитан-лейтенант Минков”.

През Втората световна война ведетите “Взрив” и “Капитан-лейтенант Минков” са използвани като патрулни кораби. В периода 1944-1945 г., след минирането на Дунав от британската авиация с неконтактни дънни заградни мини, ведетите, както и шасьорите са използвани при действия в минирани участъци поради немагнитните си дървени корпуси. Преоборудвани са известно време като миночистачи. Бракувани са в началото на 1945 г. като негодни за по-нататъшна служба.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ