app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Aueaa?neeyo oeio

www.boinaslava.net

Гафелна шхуна “Веслец”


История на създаването

Заложен в края на 1942 г. като “Милка” на стапела на корабостроителницата в Кавала, основана през 1941 г. от предприемача Тодор Желязов. През 1943 г. корабът е прехвърлен в Черно море. Корабът имал четири ветрила и ветрилно стъкмяване като гафелна шхуна. Килът, артерщевена и форщевена са изработени от дъб, а ребрата, палубната настилка и обшивката от тасоски бор. Подводната част била обшита и с поцинкова ламарина. На корабът бил поставен и спомагателен двигател – датски дизелов мотор “Вьолунд”.

 

Модернизации

През 1949 г. двигателят е заменен в дизелов 3Д6 с мощност 120 к.с. С него корабът развива скорост от 8 възела. През 1960 г. е поставен дизелов двигател “Шкода” с мощност 240 к.с. Той осигурява на кораба скорост от 9,5 възела.

 

Тактико - технически данни на гафелна шхуна “Веслец”

Водоизместване:

стандартно – 111,2 т.

пълно - 200 т.

Размери:

дължина - 24,7 м / максимална/

широчина - 6,35 м

газене - 3 м

Ветрилно стъкмяване – гафелна шхуна с площ 240 кв. м

Енергетична установка:

1 дизел “Вьолунд”; 90 к. с.

Скорост : 7/ под ветрила - 6 възела

Далечина на плаване : морски мили /  възела

Количество на горивото : т дизел

Екипаж : 5 човека; 40 практиканта

 

Служба

През 1951 г. корабът е зачислен в списъците на флота като учебен на Морското Училище. Като такъв плава до 1956 г., когато също като учебен е предаден на Организация за военно-техническа подготовка на населението. Бракуван е през 1973 г. и продаден на Автокомбинат-Варна, който го преустройва в плаващ бар, закотвен във Варненското езеро. Изгаря до основи по време на пожар 1989 г.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ