app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Aueaa?neeyo oeio

www.boinaslava.net
Парен катер “Амалия”

История на създаването

През 1890 г. е дадено нареждане на началника на Дунавската флотилия да се построи със собствени сили катер подобен на подарения “Борис”. Катерът е заложен през 1891 г. в Арсенала в град Русе. Построен е със силите на Арсенала. Корпусът е изработен от дърво. Чертежите и техническата доументация са изготвени също в Арсенала.


Парен катер "Амалия"


Тактико - технически данни на катер “Амалия”

Водоизместване:
стандартно - 17 т.
пълно – т.
Размери:
дължина – 14,7 м / максимална/
широчина – 3,4 м
газене – 1,2 м
Енергетична установка:
1 парна машина; 12 к. с.
Скорост : 6 възела
Далечина на плаване : морски мили /  възела
Количество на горивото : ? т въглища
Екипаж : 6 човека

Служба

На 23.10.1893 г. “Амалия” е зачислена в списъците на флотилията. Същата година катерът е прехвърлен във Варна. Таме използван първоначално като яхта на княза. В последствие е използван за транспортни нужди и като пилотен катер на флота. Поради интензивното използване двигателят на “Амалия” се износва и към началото на Първата Балканска война не е в движение.

Въпреки това нуждата от поставянето на отбранително минно заграждение налага да се използва и “Амалия”. Заедно с парния катер “Войвода” е изграден самоходен понтон, който е използван за поставянето на мините. По време на една от минните постановки понтонът е отнесен към устието на река Камчия, но успява да се върне със собствени сили. По време на Първата световна война катерът е оценен като негоден за използване и заличен от списъците на флота. Продаден е на частен собственик към края на войната.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ