app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Aueaa?neeyo oeio

www.boinaslava.net
Баркентина “Калиакра”

История на създаването

С нарастването на българския търговски флот нараства нуждата от добре подготвени специалисти. Нарастналите финансови възможности на България дават възможност да се реализира мечтата на поколения български моряци страната да има собствен модерен учебен ветроход. През 1981 г. СО "Воден транспорт" (сега Параходство "Български морски флот") взема решение да се възроди практиката за подготовката на корабоводителски кадри за българския търговски флот. Предприятието прави проучвания за възможността да поръча такъв кораб и е решено той да бъде поръчан в Полша, където в корабостроителницата "Ленин" в Гданск има вече построена учебна баркентина "Погория" и където се подготвя за строеж следващият ветроходен кораб от този тип - "Искра" (II) за нуждите на полския военноморски флот.

На 23.07.1982 г. е подписан договор за построяване на учебен ветроходен кораб за България. Строителната документация носи инициала В-79, а ветроходът е първият кораб от този тип, строен за износ. Конструктивната документация на ветрохода получава инициала В.79-II/3 и е дело на колектив от проектно-конструкторско бюро на корабостроителницата "Ленин" в Гданск и на специалисти от политехническите институти в Гданск и Шчечин с консултант капитан далечно плаване Казимеж Юркевич. Корабът е конструиран и построен съгласно полския корабен регистър - Правила за класификация и построяване на морски яхти за клас PRS*KM yacht. С указ на Държавния съвет на НРБ №1163 от 13 май 1982 г. корабът получава името "Калиакра".

При разработката на проекта на "Калиакра" са въведени изменения спрямо базовата конструкция на "Искра" (II), които имат за цел подобряване на експлоатационните качества на ветрохода. Те засягат по-специално оформлението на кърмата, палубните надстройки, ветрилното стъкмяване и разпределението на подпалубните помещения. Решено е да се постави дървена палуба, което е характерно за учебните ветроходи и създава удобства при работа на палубата.

Учебният ветроход е двупалубен. Корпусът е разделен на пет водонепроницаеми отсека. Корпусът е изцяло заварен от стоманени листове с дебелина 6-8 mm и шпация от 500 mm. Той е изработен по съвременна технология - в закрита зала с кила нагоре. Разкроените и заварени секции са монтирани към кила, над който е разположена дълга водонепроницаема секция, пълна със стоманени блокчета - неподвижен баласт. Кърмата е транцева.

Кормилната уредба е електрохидравлична. Управлението се извършва от хидравлична колонка на открития мостик. Предвидено е и аварийно управление (включително и с румпел). Рулят е балансиран тип NACA.

Котвеното устройство се състои от хидравличен рудан и две 400-kg котви.

Електроенергията се осигурява от два генератора с мощност по 35 kW всеки. Спасителните средства включват две четириместни учебно-ветроходни пластмасови лодки и осем сала в контейнери.

Горната палуба има леерно ограждение. Изработена е от стомана с дебелина на листовете 6 mm и е покрита с тиково дърво с дебелина 25 mm. Палубните надстройки са две. Те са изработени от алуминиева сплав. Едната е зад бизанмачтата, а другата пред гротмачтата. Ходовият мостик е разположен в надстройката зад бизанмачтата. Тук са щурманската рубка, радиорубката, акумулаторното отделение и склад. Помещенията на долната палуба са разчетени за постоянния екипаж и практикантите. Те включват една капитанска и две други едноместни каюти в кърмовата част, девет двуместни каюти, три кубрика за практикантите с по 8, 10 и 12 спални места, каюткомпания, кухня и столова. На борда на ветрохода има условия за провеждане на общи учебни занимания. Всички помещения са обзаведени с необходимите санитарно-битови възли, сервизни помещения и др. Под долната палуба са разположени машинното отделение, складове, хладилни помещения, цистерни за питейна вода. Запасите на ветрохода са 36,9 t вода, 9 t провизии и 27,7 t гориво. Те му осигуряват автономност на плаване до 30 дни без презареждане в пристанища.

Тактико - технически данни на баркентина “Калиакра”

Водоизместване:
стандартно -  т.
пълно - 392 т.
Размери:
дължина - 52 м / максимална/
широчина - 8 м
газене - 3,75 м
Енергетична установка:
1 дизелов двигател „Wola Warszawa”; 310 к. с.
Скорост : 10 възела под ветрила
Далечина на плаване: морски мили /  възела
Количество на горивото : т дизел
Екипаж: 21 души и 30 практиканти
Ветрилно стъкмяване: 15 ветрила (5 прави - първоначално 4), ветрилна площ 885 m2 (гардероб от 22 ветрила, цели мачти, реи и бушприт)
Ветрилна площ: 1 000 кв. м

Служба

„Калиакра” е заложена на стапел на 5 октомври 1983 г. в корабостроителницата „Парижка комуна” в Гдиня. Корпусът е построен в закрито хале по съвременна технология. След завършването му той е пренесен до дока на „Парижка комуна” и е спуснат на вода на 28 януари 1984 г. После е закаран на буксир до корабостроителницата „Ленин” в Гданск, където се завършва дострояването на ветрохода. На 31 май корабът излиза на ходови изпитания, които завършват на 5 юни. На тях „Калиакра” показва отлични ходови качества, достигайки скорост под ветрила до 10 възла. На 29 юни 1984 г. в Гданск при тържествена церемония на кораба се вдига български флаг. „Калиакра” е приет от български екипаж, преминал едномесечно обучение през 1983 г. на полския ветроход „Искра”. Екипажът е подбран сред моряци, имащи ветроходна подготовка (основният състав е от яхтклуб „Капитан Георги Георгиев - порт Варна”). Веднага след това "Калиакра” се отправя на първото си плаване около Европа на път за родината. На 3 август 1984 г. ветроходът е посрещнат тържествено в пристанище Варна, а на 7 август на тържествена церемония се отбелязва официалното влизане на баркентината в строя. От 1984 г. „Калиакра” става учебен кораб не само за моряците от търговския, но и от военния флот на България. След 1989 г. редовно взема участие в международните регатите „Cutty Sark”, а по-късно „Tall Ships Races”, „Stan” , а също и във “Ветрило 89”, „Grand Regata Collumbus 92”. През 2003 г. баркентината участва в снимките на руския филм «Бегущая по волнам» по произведения на Александър Грин. На 28 юни 2005 г. участва в парада по случай 200-годишнината от битката при Трафалгар, където баркентината играе ролята на френската фрегата «Redutable”. Поради очакваната приватизация на „Български морски флот” ЕАД са разглеждани различни варианти за изваждане на „Калиакра” от активите на дружеството и запазването й като кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ