app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Aueaa?neeyo oeio

www.boinaslava.net


Походите на българските кораби в Средиземно море в състава на Обединените ескадри


В началото на 80-те години се разширява сътрудничеството между българския и съветски военни флотове. Започва съвместното планиране на операции в Черно море и съвместно маневриране. Българските моряци са признати за достатъчно квалифицирани, за да участват в смесени корабни съединения със съветски кораби. На отделни учения български капитани поемат управлението на ескорта на тежки кораби от Съветския флот. Съвместното маневриране и учения стават във формираните Обединения ескадри, а палванията стават в Черно и Средиземно море.
През юни 1980 г. двата СКР "Дръзки", "Смели" и военен транспорт “Антон Иванов” под флага на контраадмирал Николов участват в сформирането на 1-ва Обединена ескадра на Черно море, заедно с големия противолодъчен кораб “Решительный”, големия ракетен кораб “Бедовый”, танкер “Золотой Рог”, две подводници и ескадрила Ту-16. След като е сглобен щаба и са унифицирани способите за всички видове отбрана корабите извършват тактически учения и подготовка за носене на бойна служба. Преходите и ученията стават в зоната на оперативна отговорност на нашия флот, а разбора от ученията – в Атия. От 16 до 24.06.1980 г. надводните кораби от ескадрата извършват плаване в Средиземно море. Там корабите отработват способите за унищожаване на надводните и подводните кораби на НАТО. От 25 до 27 юни същата година плаването на ескадрата завършва с отработване на охраната на конвой. Общото ръководство на ескадрата е осъществено от армейски генерал Добри Джуров и адмирал Ховрин.
През юни 1981 г. двата СКР "Дръзки", "Смели" и военен транспорт “Антон Иванов” водени от капитан ІІ ранг Димитър Павлов участват в сформирането на 2-ра Обединена ескадра на Черно море заедно със СКР “Ладный” и “Пылкий” от съветския Черноморски флот. Общото ръководство осъществяват армейски генерал Добри Джуров и адмирал Ховрин. Ескадрата след сглобяване на щаба и съгласуване вижданията по водене на бойни действия и тактическите прийоми извършва плаване в Средиземно море, където са осъществени бойни учения по унищожаване на подводници.
Третата Обединена ескадра е формирана в периода от 13.06 до 04.07.1982 г. в състав СКР "Дръзки", "Смели" и военен транспорт “Антон Иванов” отново под флага на капитан І ранг Димитър Павлов, заедно с големите противолодъчни кораби “Николаев”, “Комсомолец Украины”, “Красный Кавказ” и танкер от Черноморския флот. След сглобяване на щаба и тактически учения в Черно море Обединената ескадра извършва плаване в Средиземно море от 19 до 30.06.1982 г. Отработена е задачата “Бой с Корабна Ударна Групировка на НАТО” и работа с атомна подводна лодка. В хода на учението за пръв път в българския флот СКР “Дръзки” работи съвместно със съветска подводница и следи американски самолетоносач. От Крит до Малта “Дръзки” следва неотклонно американския самолетоносач “Форестъл”, въпреки опитите на ескорта да попречи на следенето и удържа контакта до края на учението. От 01 до 03.1982 г. Обединената ескадра участва в заключителното учение в Черно море. Общото ръководство на ескадрата е осъществено от адмирал Ховрин и вицеадмирал Васил Янакиев.
През 1983 г. двата СКР "Дръзки", "Смели" и военен транспорт “Антон Иванов” отново вземат участие в сформирането на Обединената ескадра – четвърта по ред. В състава й влизат още големия противолодъчен кораб “Николаев”, СКР “Безукоризненный” и тралщика “Иван Бубнов”. От 03 до 13.07.1983 г. корабите от ескадрата извършват плаване в Средиземно море. От 14 до 16.07.1983 г. участват в празненства във Варна по повод 25-тата годишнина от създаване на дивизиона подводници на българския ВМФ. Общото ръководство на 4-та Обединена ескадра е осъществено от армейски генерал Добри Джуров и адмирал Ховрин.
На следващата година двата СКР "Дръзки", "Смели" и военен транспорт “Антон Иванов” под флага на капитан І ранг Димитър Павлов, заедно със съветските големи противолодъчни кораби “Красный Крым” и “Красный Кавказ” формират 5-та Обединена ескадра от 14 до 30.06.1984 г. От 18 до 27 юни корабите извършват плаване в Средиземно море, където заедно със СКР “Сильный” и “Дружный” от Балтийския флот и атомната подводница К-62 от Северния флот участват в отработването на задачи по съвместно маневриране, форсиране на район с повишена опасност от атака на подводници, учебни атаки с дълбочинни бомби и противолодъчни торпеда. В заключителния етап корабите от Обединената ескадра се завръщат в Черно море през Проливите изобразявайки корабна групировка на НАТО.
От 10 до 30.06.1985 г. е формирана 6-та Обединена ескадра от двата СКР "Дръзки", "Смели" и военен транспорт “Антон Иванов”, съветските СКР “Безукоризненный”, “Пытливый” и тралщика “Иван Бубнов”. Под общото ръководство на армейски генерал Добри Джуров, адмирал Васил Янакиев и вицеадмирал Платонов извършват плаване в Средиземно море от 17 до 26 юни. В хода на средиземноморското плаване корабите отработват задачи по отразяване на удари с крилати ракети и борба с подводници в условията на масово използване на средства за въздушно нападение и за радио-електронна борба. Традиционно походът завършва с тактическо учение в Черно море.
От 09 до 30.06.1986 г. двата СКР "Дръзки", "Смели" и военен транспорт №202 “Антон Иванов” участват в 7-ма Обединена ескадра. Корабите плават под флага на капитан І ранг Димитър Павлов. По плана на учението от 09 до 13 юни е сглобен щаба на ескадрата и е извършен поход в Черно море със съветските големи противолодъчни кораби “Комсомолец Украины”, “Проворный” и танкер “Ельня”. Общото ръководство на Обединената ескадрата се осъществява от адмирал Васил Янакиев и вицеадмирал Платонов. По време на втория етап от съвместното плаване корабите излизат в Средиземно море от 16 до 25 юни и изпълняват задачи по следене на американските кораби и тактически учения. Последния етап от 26 до 30 юни завършва с тактическо учение в Черно море, като завръщащите се кораби изобразяват корабно съединение на НАТО.
Това е и последния поход на български кораби в Средиземно море. В следващите години до 1990 г. флота участва в още четири Обединени ескадри с Черноморския флот на СССР, но не напускат акваторията на Черно море.
За времето на своите походи в Средиземно море и участието в Обединените ескадри корабите и офицерите от българския флот придобиват умения необходими за далечни плавания и водене на бой в условията на използване на авиация и крилати ракети, подводници и средства за РЕБ. При завръщането си корабите са изобразявали вероятния противник и са давали възможност на останалите съединения на флота да проведат учения в условия максимално приближени до бойните. След 1990 г. за дълго подобни учения и походи са забравени.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ