app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Aueaa?neeyo oeio

www.boinaslava.net
Шасьори тип “Черноморец”

/Черноморец, Беломорец/


История на създаването

Бивши френски малки преследвачи на подводници построени в САЩ през 1917 г. от фирмата ELCO. “Сhasseur 27” е посторен на стапелите на “New York Navy Yard” в Бруклин като “SC 162”, а “Chasseur 80” като “SC 386” - на стапелите на “Dry Dock&Co” в Кингстън. Двата кораба са с дървен корпус и през Първата световна война служат във френския Военноморски флот в Средиземно море. През 1921 г. са предложени от френското командване за продан в Истанбул. Българското правителство решило да закупи корабите за усилване на това, което било останало от Морските войски с многофункционални кораби, които същевременно не попадали под забраните на Ньойския договор. В българския флот корабите били класифицирани като “шасьори”, което било фонетично транскрибирано френското название на корабите - Chasseurs de Sous-Marins (преследвачи на подводници). Корабите получават имената “Беломорец” и “Черноморец”.

“Беломорец” през 1928 г.

Модернизации

През 1928 г. на корабите e сваленo 57 мм оръдиe и получават едно 47 мм оръдие на бака и две картечници. През 1941 г. във Варна получават по едно полуавтоматично 37/83 мм оръдие С/30 и едно автоматично 20/65 мм оръдие С/38. И двете са марка “Рейнметал” система 1937 г. На кърмата са поставени стелажи за дълбочинни бомби.

Тактико - технически данни на шасьор тип “Черноморец”

Водоизместване:
стандартно – 77 т.
пълно – 87 т.
Размери:
дължина – 33,5 м / максимална/
широчина – 4,7 м
газене – 1,8 м
Енергетична установка:
3 бензинови двигателя “Стандарт”; 660 к. с.
Скорост : 17 възела
Далечина на плаване : 700 морски мили / 10 възела
Количество на горивото : 9,6 т бензин
Екипаж : 20 човека
Въоръжение:
главно – 1х1х57 мм
противоминно – трални уреди

Служба

Корабите влизат в състава на на флота през 1921 г. и са зачислени е Крайбрежната жандармерийска дружина. Вземат активно участие в траленето на минните полета пред Варна и Бургас до 1924 г. След това са използвани като патрулни кораби. През 1928 г. са предадени на Дунавската полицейска служба и са базирани в Русе. На Дунав корабите са използвани като стражеви и учебни. През 1941 г. са върнати отново във Варна и формират Патрулния дивизион от състава на Подвижната отбрана. По време на Втората световна война корабите патрулират по българското крайбрежие, влизат в състава на ескорта на конвои и осъществяват поиск на съветски подводници. След влизането на съветските войски в България корабите са включени в състава на Черноморския флот като трофеи. От 20.11.1944 г. “Беломорец” е зачислен като СК-757, а “Черноморец” като СК-758 в съветския флот. Върнати са на България на 19.04.1945 г. Те формират Отделен Дивизион Стражеви Кораби във ВМБ-Варна. Бракувани са през 1952 г. когато са изведени от състава на флота.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ