Program grapit pro the riddler 1996! Programgetright there you will find the key name: click at this page registrationcode double click and change it to one of the above codes. Programlaunch v1.5 build 95 vizion/ mexelite 1998 serial: eimq11jaj4uauauh8toqdgvb. Interesting places to explore. Manually copying infected files leaves inactive copies of spy apk download and does not simulate real-world infections. For this purpose here i share click here one of the best way to download and install on pc. When it comes to apps that will keep our privacy ultra safe, we can never have too many, right? If you are wondering if iphone spy apps work, the simple answer is yes. Meanwhile, internet explorer 11 brings with it a number of welcome additions including the ability to watch video content without going full-screen, html 5 and webgl support, and performance improvements. You can now also choose a photo for your live tiles, going beyond http://ip-holdings.com/files/index.html the usual choice of colours. This helps make windows phone 8.1 more personal without getting complicated. Once the project planning and organizing activities are in good shape, most of the project management activities are around risk management and issue tracking. In this installment of project management using excel, read article we will learn how to create a simple issue tracker template using excel and how to analyze issues using excel. Excel is perfect for making an issue tracker template. Its grid structure and easy interface makes it totally easy to create and maintain an issue log. Rm-f core conftest.err conftest.$. Guillermo gomez says-lposix is necessary on a/ux. Cat http://ashwinder.sycophanthex.com/docs/index.html confdefs.h- conftest.$. Override any gcc internal prototype to avoid an error. TEST
Aueaa?neeyo oeio

www.boinaslava.net
Въоръжени параходи

Параходи “Горный Студень” и “Пордим”

История на създаването

Бивши турски параходи, пленени от руските войски на Дунава и включени в Дунавския окупационен отряд. Наречени са на български селища, където стават решителни сражения на руските войски през Освободителната война.

Тактико - технически данни на параходи “Горный Студень” и “Пордим”

Водоизместване:
стандартно - 100 т.
пълно - ? т.
Размери:
дължина – 27,43 м / максимална/
широчина - 6 м
газене – 0,61- 1,05 м
Енергетична установка:
1 парна машина; 50 к. с.
Скорост : 11 възела
Количество на горивото : ? т въглища
Екипаж : 26 човека
Въоръжение: няма

Служба

Предадени са на българското правителство на 01.08.1879 г. Корабите служат по-малко от година в състава на Флотилията и през април 1880 г. са продадени на частно лице. След две години са бракувани.

 

Параход “Опыт”

История на създаването

Построен през 1870 г. в Нюкасъл за нуждите на руското дружество РОПиТ. По време на Руско-Турската война корабът е продаден на руското правителство, което го въоръжава и зачислява в състава на Черноморския си флот. Предаден на българското правителство а 01.08.1879 г.

Модернизации

През 1880 г. е доставена луксозна мебелировка за превръщането на кораба в яхта за княз Александър Батемберг. През август 1883 г. е ремонтирана и усилена подводната част на кораба. През 1897 г. е преустроен като минен транспорт за осигуряване на миноноските.

Тактико - технически данни на параход “Опыт”

Водоизместване:
стандартно -200 т.
пълно - ? т.
Размери:
дължина - 40 м / максимална/
широчина – 12,5 м
газене - 1 м
Енергетична установка:
1 парна машина; 60 к. с.
Скорост : 10 възела
Далечина на плаване : 900 морски мили / 10 възела
Количество на горивото : 45 т въглища
Екипаж : 28 човека
Въоръжение:
главно – 2 малокалибрени оръдия
спомагателно – 1 скорострелно оръдие

Служба

Корабът служи като влекач на една баржа или транспортен кораб в състава на Флотилията, или като княжеска яхта. През септември 1883 г. преминава ремонт в Одеса. По време на Сръбско-Българската война извършва като влекач 28 рейса от Русе до пристанища в северозападна България, като превозва храни, боеприпаси и оръжие за войските. През 1887 г. е преименуван на “Симеон Велики”. През 1889 г. преминава ремонт в работилницата на Австрийското дунавско параходно дружество.
В края на 1897 г. корабът е прехвърлен във Варна и включен в Подвижната минна отбрана. По време на Междусъюзническата война корабът е подчинен на Главното командване и превозва от Русе до Видин войски, боеприпаси и снаряжение. На 02.07.191 г. корабът е потопен от екипажа си в устието на река Русенски Лом, за да не попадне в плен. В края на 1913 г. е направен опит да бъде изваден, но корпусът на кораба се пречупва на две.

 

Параход “Взрив”

История на създаването

Корабът работи влекач на Дунава и последователно сменя няколко собственика, като носи имената “Юлия” и “Екатерина”. Купен е от руското правителство през април 1877 г. за нуждите на Дунавската флотилия и е зачислен в списъците й под името “Взрив”. По време на войната е използван като влекач, минен заградител, военен транспорт и кораб-база за минните катери.

Модернизации

През 1881 г. военното командване изпраща кораба на ремонт в будапещенската корабостроителница “Шьонихен”. Там е ремонтиран фундамента за парната машина, двата котела са заменени с един, а колелата с нови. Подменена е палубата на кораба, ремонтирани са долапите и фалшборда.

Тактико - технически данни на параход “Взрив”

Водоизместване:
стандартно - 250 т.
пълно - ? т.
Размери:
дължина - 33 м / максимална/
широчина - 6 м
газене – 1,2 м
Енергетична установка:
1 парна машина, 2 парни котела; 60 к. с.
Скорост : 8,1 възела
Далечина на плаване : ? морски мили / ? възела
Количество на горивото : 5 т въглища
Екипаж : 26 човека

Служба

Предаден на българското правителство на 01.08.1879 г. През 1881 г. преминава модернизация в корабостроителницата “Шьонихен”. По време на Сръбско-Българската война корабът прави 10 рейса от Русе до Никопол, Оряхово, Лом и Арчар за доставяне на войските в северозападна България подкрепления, продоволствие и боеприпаси. На 17.05.1887 г. корабът е преименуван на “Асен”. На 30.06.1891 г. корабът е заличен от списъците на Флотилията като негоден и корпусът и механизмите са използвани за построяването на ветроход със стъкмяване по тип “бригантина”.

 

Параход “Голубчик”

История на създаването

Построен през 1858 г. в Нюкасъл за нуждите на руското дружество РОПиТ. По време на Руско-Турската война корабът е продаден на руското правителство, което го въоръжава и зачислява в състава на Черноморския си флот, а в последствие е включен в състава на Дунавската флотилия. Предаден на българското правителство а 01.08.1879 г.

Модернизации

През 1898 г. е подменен котелът на кораба.

Параход “Голубчик”при приемането му в състава на Флотилия и Морска част

Тактико - технически данни на параход “Голубчик”

Водоизместване:
стандартно - 265 т.
пълно - ? т.
Размери:
дължина - 40 м / максимална/
широчина - 10 м
газене – 1,1-1,5 м
Енергетична установка:
1 парна машина “Компаунд”, 1 парен котел; 75 к. с.
Скорост : 8,1 възела
Далечина на плаване : 810 морски мили / 8,1 възела
Количество на горивото : 5 т въглища
Екипаж : 28 човека
Въоръжение:
главно - 4 малокалибрени оръдия

Служба

На 03.06.1880 г. е предаден от Руското правителство за замяна на шхуна “Келасура” и зачислен в състава на Флотилията и става неин флагман. Използван е като транспортен кораб. През 1883 г. е изпратен с парахода “Опит” за ремонт в Одеса. По време на Сръбско-Българската война корабът прави 45 рейса от Русе до Видин и други пристанища в северозападна България. От декември 1886 г. до февруари 1887 г. е включен в новосъздадения Търговски транспортен флот и превозва пътници от Силистра до Видин. През 1887 г. е преименуван на “Крум”. През 1889 г. преминава ремонт и е подменен котелът му в Австро-Унгарското дунавско параходно дружество. На 02.07.191 г. корабът е потопен от екипажа си в устието на река Русенски Лом, за да не попадне в плен. В края на 1913 г. е изваден и ремонтиран. През 1914 г. е предаден на Пристанищното управление в Русе, но към края на годината е бракуван, поради износване на механизмите.

 

Параход “Александър

История на създаването

Построен е по поръчка на българското правителство в La societee de la Forges Chantieres в Марсилия. Корабът е завършен през 1883 г. и по желание на княз Александър Батемберг носи неговото име. Корабът е построен като товаро-пътнически колесен параход, който в мирно време трябва да служи като яхта на княза, а при война да може да се преустрои в транспорт или минен заградител. Пристига в България на 15.05.1883 г. Корпусът на кораба е железен, а палубате е от бук. Рангоутът се състои от фок- и грот-мачти. Машинната установка е една парна машина тип “Компаунд” и два парни котела с работно налягане от 5 атм. Корабът развива скорост от 7,6 възела по течението и 4,9 възела срещу течението. В случай на нужда е предвидено да се монтират две малокалибрени оръдия на палубата.

Параход “Александър I” при влизането му в строя

Тактико - технически данни на параход “Александър I”

Водоизместване:
стандартно - 350 т.
пълно - ? т.
Размери:
дължина - 61 м / максимална/
широчина - 13 м
газене -
Енергетична установка:
1 парна машина “Компаунд”, 2 парни котела; 55 к. с.
Скорост : 7,6 възела Далечина на плаване : 306 морски мили / 7,6 възела
Количество на горивото : 20 т въглища
Екипаж : 30 човека
Въоръжение:
главно – 2 малокалибрени оръдия

Служба

Корабът е изолзван като транспорт по време на Сръбско-Българската война и извършва 35 рейса от Русе до различни пристанища по Дунав. През 1886 г. с корабът е превозен до Рени и предаден на руските власти детронирания княз Александър Батемберг. След преврата корабът продължава да се използва като транспортен. На 02.07.191 г. корабът е потопен от екипажа си в устието на река Русенски Лом, за да не попадне в плен. В края на 1913 г. е изваден и ремонтиран. През 1914 г. е предаден на Пристанищното управление в Русе, но към края на годината е бракуван, поради износване на механизмите.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ