app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Първа Световна Война - Кораби - Германия

www.boinaslava.net
Броненосен крайцер "Блюхер"

История на създаването

През 1904 г. немските инженери започнали да работят над проект за броненосен крайцер предназначен за действие в Северно море. Предишната серия броненосни крайцери била проектирана да действа в колониите и не била подходяща да се използва за прототип на новия кораб. Новият кораб трябвало да бъде способен да изпълнява всички задачи поставяни пред броненосните крайцери. Това трябвало да бъде крайцерът “Е”, наречен впоследствие “Блюхер”. За прототип на “Блюхер” бил използван проекта на първия немски дредноут “Насау”. Но както се разбрало в последствие данните на новите английски кораби, които използвали корабостроителите били занижени. Поради това немският кораб се получил значително по-добре въоръжен и брониран от броненосните крайцери, но много по-слаб от линейните. На кораба за пръв път били реализирани нови технически решения – артилерията от главния калибър била поставена изцяло в кули, а спомагателната и тази от противоминния калибър – в каземати. Кулите от главниа калибър били разположени ромбично – по една кула на бака и юта и по две побордно в предната и задна част на кораба. За да се осигури достатъчно висока скорост на корабаставена по-мощна парна машина. Размерът на последната не позволил да се разположи погреб под предните бордови кули от главния калибър. За поднос на боеприпасите те били свързани с тунели под броневата палуба с кулата на бака и тези зад тях. Противоминния калибър на кораба се разполагал в каземати на носа и кърмата на кораба, а също и в главната надстройка. Четири оръдия били поставени на кърмовата надстройка, защитени с щитове. Те можели да водят огън по въздушни цели и представлявали противовъздушната отбрана на кораба. Противоторпедната защита на “Блюхер” освен традиционните бронирани прегради в корпуса, включвала и були. Поясът на кораба имал максимална дебелина 180 мм, прикриващ котелните, машинния отсеци. Дебелината му намалявала до 160 мм след това и стигал до погребите на кулите на 210 мм оръдия на бака и юта. В края поясът имал дебелина 60 мм. Над него се разполагал втори пояс с дебелина 140 мм, който прикривал каземата. Броневата палуба на кораба имала дебелина 50 мм, като над жизненоважните за кораба отсеци тя се увеличавала до 70 мм. Един торпеден апарат бил разположен под форщевена, два надводни имало разположени побордно зад кулата “Антон” и един надводен на кърмата. Корабът бил заложен на 21.02.1907 г. на стапелите на “Kaiserliche Werft” в Кил. Спуснат е на вода на 11.04.1908 г.

Броненосен крайцер “Блюхер” при влизане в строя

Цветна схема на броненосния крайцер "Блюхер" при влизането му в строя

Модернизация

През 1913 г. на “Блюхер” била поставена първата в немския флот централизирана система за управление огъня на артилерията от главния калибър. Фок-мачтата била заменена с тринога.

Броненосен крайцер “Блюхер” след модернизацията през 1913 г.

Тактико - технически данни на броненосен крайцер “Блюхер”

Водоизместване:
стандартно – 15 842 т.
пълно – 17 250 т.
Размери:
дължина – 161,8 м / максимална/
широчина – 25,5 м
газене – 8,7 м
Енергетична установка:
3 парни машини, 18 котела; 32 000 к. с.
Скорост : 24,5 възела
Далечина на плаване : 6 600 морски мили / 12 възела
Количество на горивото :2 510 т въглища
Екипаж : 853 човека
Брониране:
броневи пояс - 180 мм
каземат - 140 мм
палуба - 50 мм
артилерийски кули на 210 мм оръдия - 250 мм
предната бойна рубка - 250 мм стени, 80 мм покрив
задната бойна рубка - 140 мм стени, 30 мм покрив
Въоръжение:
главно – 6х2х210/45 мм
спомагателно – 8х1х150/40 мм, 4х1х88/45 мм, 12х1х88/45 мм
торпеда – 4х1х450 мм ТА

Служба

Броненосният крайцер “Блюхер” бил зачислен в строя на 01.10.1909 г. Новият кораб се превърнал в ябълката на раздора между морския министър гросадмирал фон Тирпиц и командването на флота. Морският министър настоявал “”Блюхер” да се използва като учебен артилерийски кораб, а командването на Флота на Откритото море настоявало да влезе в бойния състав на флота. Компромисът бил намерен след намесата на кайзера. Така новият броненосен крайцер трябвало половин година да служи като учебен кораб, а другата половина да бъде на разположение на командването на флота. На 27.04.1910 г. “Блюхер” станал флагман на Разузнавателните сили, като заменил броненосния крайцер “Йорк”. През същата година се обсъждал и варианта новият кораб да бъде продаден на Турция, но впоследствие проекта не бил реализиран. През пролетта на 1911 г. “Блюхер” бил използван като учебен артилерийски кораб. Септември същата година “Блюхер” бил заменен от “Фон дер Тан” като флагман на Разузнавателните сили. През април 1912 г. броненосният крайцер, заедно с броненосеца “Елзас” провели учебни артилерийски стрелби във Фугльо-фиорд на Фарьорските острови с разрешението на датското правителство. От 06.05 до 02.06.1912 г. “Блюхер” взел участие в маневрите на флота. Отново от 02 до 22.09.1912 г. корабът участвал във флотски маневри. През пролетта на 1913 г. корабът отново станал учебен артилерийски кораб в Балтийско море. На 29.05.1913 г. “Блюхер” заседнал близо до остров Ромсьо на път за Балтийско море. През лятото корабът се намирал в ремонт, като фок мачтата била заменена с тринога. До началото на Първата Световна Война “Блюхер” не бил включван отново в състава на флота.

В началото на август 1914 г. във връзка с напрегнатата политическа обстановка броненосния крайцер бил зачислен в състава на 1-ва Разузнавателна група. По същото време командващия Балтийския флот адмирал принц Хенрих Пруски настоял “Блюхер” да му бъде предаден, но командването на Хохзеефлоте успяло да се пребори за кораба. Но в началото на септември “Блюхер” бил предаден на Балтийския флот като флагмански кораб. На 05.09.1914 г. корабът взел участие в операция на Балтийския флот, заедно с 4-та ескадра линкори и част от леките сили на Хохзеефлоте в района на остров Готланд. На 06.09.1914 г. “Блюхер” влязъл в кратка престрелка с руските крайцери “Баян” и “Палада”, които бързо отстъпили. На 08 същия месец “Блюхер” бил отзован обратно в Северно море. На 03.11.1914 г. корабът взел участие в обстрела на Ярмут, а на 16.12.1914 г. в обстрела на Хартпул. По време на втората операция в броненосния крайцер попаднали четири 152 мм снаряда от бреговите батареи. На 24.01.1915 г. “Блюхер” взел участие в сражението при Догер банка. След като немските линейни крайцери успели да се оттеглят британските тежки кораби съсредоточили огъня си върху изоставения немски броненосен крайцер. По време на боя в корабът попаднали между 70 и 100 снаряда, които предизвикали тежки разрушения. В 13:13 часа същия ден “Блюхер” бил потопен с торпеда от британските есминци и леки крайцери.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ