app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Втора Световна Война - Кораби - Япония

www.boinaslava.net

Леки крайцери тип "Нака"
/ Нака, Сендай, Джинтцу, Како /

История на проекта

Корабите са поръчани по програмата за попълване на флота от 1921 г. Проекта е по Програмата за междинен модел крайцер от 1920 г. Поръчани са четири кораба, които са последните, преди да бъде подписано Вашингтонското морско съглашение. В резултат обаче на Вашингтонската морска конференция последния от серията "Како" е отказан на 17.03.22 г. и нарязан на стапела. По традиция са им дадени имената на реки от различни провинции.Корпусите са заложени на 10.06.22 г. - "Нака" и 16.02.22 г. - "Сендай" на стапелите на "Мицубиши" в Йокохама и Нагасаки, 04.08.22 г. - "Джинтцу" на стапелите на "Кавазаки" в Кобе и на 15.02.22 г. - "Како" в Сасебо. Спуснати са на вода съответно на 24.03.25г., 30.10.23 г. и 08.12.23 г. Проекта по който са строени новите кораби е разработен на основата на крайцерите от типа "Нагара" и го повтаря в голяма степен. Запазено е разположението и типа на артилерията от главния калибър, схемата на брониране и компоновката на енергитичната установка. Запазен е само един котел на смесено захранване, разположен в предното котелно. За него е предназначен отделен комин и така крайцерите стават първите и единствени четиритръбни кораба на Обединения флот. "Нака" и "Сендай" получават турбини "Мицубиши", а "Джинтцу" - "Къртис". На първите два крайцера е поставена платформа за хидросамолет над оръдие №2, но собствена "авиация" крайцерите получават чак след поставянето на катапултите.

Крайцерите "Нака" при спускането им на вода

Модернизации

През 1934 г. корабите получават катапулт, разположен на кърмата между оръдия №6 и 7. Поставена е и тринога мачта, на която е поставена стрелата повдигаща самолета. Самолета е от тип 94 и остава на служба през целия период на войната. Променена е и надстройката. През 1943 г. противовъздушната батарея на крайцерите е усилена чрез замяната на 76 мм оръдия с универсалните 127 мм оръдия и увеличаване броя на зенитните автомати до 44 25 мм и 6 13 мм.

"Нака" след модернизацията през 1934 г.

"Джинтцу" през 1941 г.

Тактико - технически данни на крайцерите от типа "Нака"

Водоизместване:
стандартно - 5195 т.
пълно - 7213 т.
Размери:
дължина - 163,03 м / максимална/
широчина - 14,17 м
газене - 4,91 м / средно /
Енергетична установка:
12 Кампон котли
4-вална турбина "Гихон"( на "Джинтцу" - "Къртис" ); 90 000 к. с.
Скорост: 35,25 възела
Далечина на плаване : 7800 мили със скорост 10 възела
Количество на горивото : 1010 т нефт, 570 т въглища
Екипаж: 450 човека
Брониране:
броневи пояс - 64 мм
палуба - 50 мм
рубка - 50 мм
Въоръжение:
главно - 7х1 140 мм
спомагателно - 2х1 76 мм;
ПВО автомати - 2х1 13 мм
торпеда -4х2 533 мм
мини - 80 бр.
Самолети: 1; един катапулт

Служба

"Нака"

Корабът е зачислен в списъците на флота на 30.11.1925 г. В началото на войната крайцерът е флагман на 4-та флотилия есминци от състава на Южните сили. Действайки от о. Формоза и базата в Камрам той участвува в прикритието на десантите при Лусон и залива Лингаен на Филипините през декември ’41 г. През януари на следващата година участва в десантните операции при Таракан и Баликпапан, където неуспешно е атакуван от холандската K XVIII. Участва в боевете в Яванско море с корабните съединения на АБДА. На 01.04.42 г. , обаче е торпилиран от американската подводница "Сийулф" в района на о. Рождество от групата на Централните Полинезийски Споради. С мъка е отбуксиран в Сингапур от КРЛ "Натори". След кратък ремонт се връща във водите на метрополията и е поставен на ремонт в Майдзура, който продължава до март 1943 г. След това се завръща във южния Пасифик и оперира от базите в Трук и Джилбертовите о-ви. Потопен е от самолетите на "Банкър Хил" и "Коупенс" на около 35 мили западно от о-вите Трук при американската атака на бившата главна база.

"Сендай"

Крайцерът встъпва в строя на 29.04.1924 г. През декември ’41 г. той служи като флагман на 3-та флотилия есминци от Южните сили. Участвува в операциите по превземането на Малая. В началото на 42 г. участвува в битката за Холандските Източни Индии и прикрива десанта при Палембанг. През април е част от корабното съединение, което превзема Андаманските о-ви. През април участвува в битката при Мидуей. В края на годината взема участие в сраженията за о. Гуадалканал. Тежко е повреден от самолетите на "Монпелие", "Кливланд", "Колумбия" и "Денвър" в битката в залива на Императрица Аугуста. Потопен е с артилерийски огън от есминеца "Осбърн".

"Джинтцу"

Крайцерът е зачислен в Обединения флот на 31.07.1925 г. Той е флагман на 2-ра флотилия есминци от състава на Южните сили. Взема участие в превземането на Филипините, о-вите Целебес, Амбон, Тимор и Ява. Той е част от корабното съединение, което прикрива десанта в битката при а. Мидуей. В края на лятото на ’42 г. той е изпратен в района на Соломоновите о-ви и участвува в "токийските експреси". Взема участие в битката при Източните Соломонови о-ви като флагман на контра-адмирал Танака. Повреден е от самолети на американската морска пехота на следващия ден при опита му да достави подкрепления за японските войски на Гуадалканал. При американския десант на о. Ню Джорджия от Соломоновите о-ви, крайцерът е изпратен да евакуира гарнизона и да усили японските войски в района. През нощта на 12/13.07 1943 г. той е потопен от огъня на американските крайцери и есминци в битката при Коломбангара.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ