app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Първа Световна Война - Сражения

www.boinaslava.net


Рейдът на бронепалубния крайцер "Кьонигсберг"


Рано сутринта на 25.04.1914 г. “Кьонигсберг” се отправил към Германската Източна Африка. На 06 юли крайцерът пристигнал в Дар-ес-Салам. Поради стремително влошаващата се политическа ситуация в Европа втората половина на месеца била запълнена с артилерийски учения и други приготовления на “Кьонигсберг” за бъдещата война. Като снабдителен кораб командира на кобара фрегатен капитам Макс Лооф избрал транспорта “Сомали”. На 31.07.1914 г. Лооф получил съобщение, че британската Южноафриканска ескадра е излязла в морето и плава към Дар-ес-Салам. Късно следобеда на същия ден “Кьонигсберг” излязал в морето, но след около час и половина той забелязал британската ескадра, която включвала крайцерите “Хиацинт”, “Астрея” и “Пегасус”. Използвайки налетелия шквал “Кьонигсберг” успял да се измъкне и няколко дни плавал в Индийския океан избягвайки среща с британските кораби. На 06.08.1914 г. намирайки се до нос Гвардафуй “Кьонигсберг” получил радиограма известяваща го за началото на войната в Англия. Капитан Лооф веднага насочил крайцера си към Африканския рог, където корабоплаването било най-интензивно. Около обяд същия ден корабът срещнал транспорта “Цитен”, който бил изпратен в Дар-ес-Салам. Няколко часа по-късно бил забелязан кораб, който след кратко преследване вдигнал немски флаг. Проверката показала, че това е транспорта “Голденфелс”, който плавал за Хамбург. Същата вече “Кьонингсберг” срещнал ярко осветен кораб, който се нарекъл японски лайнер. Когато обаче крайцерът се приближил се оказало, че това е британския транспорт “Сити оф Винчестер”. На него се намирал почти цялата добив на цейлонски чай. Заедно с “Голденфелс” той бил изпратен към бреговете на немската колония. На следващия ден “Кьонигсберг” се срещнал край Рас Бурум с транспортите “Цитен” и “Остмарк”, от които получил провизии, но въглищата били с толкова лошо качетво, че не били подходящи за пещите на рейдера.
На 08.08.1914 г. крайцерът “Астрея” обстрелял антената на радиостанцията намираща се в пристанището на Дар-ес-Салам, което накарало капитана на пристанището да потопи на входаму плаващия док. Така крайцерът загубил достъпа към единственото пристанище в Германската Източна Африка.
На 10 август близо до остров Совда крайцерът получил малко количество въглища от “Голденфелс”, а на остров Халания натоварил и около 400 т. от “Сити оф Винчестер”. Сутринта на 12.08.1914 г. британския кораб бил потопен. “Кьонигсберг” се насочил към Аден където останал от 14 до 18 същия месец. Тъй като бункерите му били почти празни крайцерът се насочил към остров Сокотра, където го чакал транспорта “Сомали”. Той предал на рейдера въглища и “Кьонигсберг” се насочил на юг. На 29.08.1914 г. крайцерът влязал във френското пристанище Маджунга на остров Мадагаскар, но френските власти вече били евакуирали от там всичко, което иамло каквато и да е стойност.
На 03.09.1914 г. крайцерът навлязъл в делтата на река Руфиджи следван от транспорта “Сомали’. Там той получил съобщение на 19.09.1914 г., че в пристанището на Занзибар стои британски крайцер. Същата вече “Кьонигсберг” се отправил на север.
Сутринта на следващия ден “Кьонигсберг” влязал в пристанището на Занзибар. На входа му той бил посрещнат от патрулиращия влекач “Хелмут”, който сбъркал немския рейдер с безобиден “търговец” и смело се насочил към него. Около 05:00 часа “Кьонигсберг” вдигнал немски флаг и открил огън по буксира. След няколко попадения екипажа оставил малкото корабче на собствената му съдба и се спасил на брега. В 05:21 “Кьонигсберг” се обърнал с левия си борд към мълчащия “Пегасус” и открил огън от едва 3 мили. След третия залп започнали попаденията в британския крайцер, който стоял с разглобени за ремонт котли, а снарядите на собствените му оръдия дори не достигали до немския кораб. След 15 минути “Пегасус” започнал да се накренява и вдигнал бял флаг. “Кьонигсберг” изстрелял още 2 залпа преди да различи белия флаг, след което стрелбата била прекратена. За времето на целия бой “Пегасус” получил около 60 попадения. След това рейдерът обстрелял британската радиостанция, а на излизане от приостанището във водата били хвърлени няколко празни варела. Така пристанището на занзибар било “минирано”. “Пегасус” потънал в 13:00 часа.
По време на боя на “Кьонигсберг” се скъсал паропровод, което принудило Лооф да се откаже от запланирания рейд към бреговете на Южна Африка. На 20.09.1914 г. крайцерът хвърлил котва в делтата на Руфиджи. За да се завърне в Германия трябвало да се ремонтира дефектния котел, което било организирано с помощта на местните плантатори.
Британия реагирала остро на потапянето на “Пегасус”, още повече, че на 21.09.1914 г. “Емден” обстрелял пристанището на Мадрас. Към бреговете на Германска Източна африка били изпратени британските леки крайцери “Чатам”, “Веймут” и “Дартмут”. На 09.10.1914 г. бил пленен немският буксир “Адютант”, който насочил британските кораби към транспорта “Президент”. Последният бил пленен на 19.10.1914 г. и сред документите, които открили на борда му имало заповед да достави въглища в делтата на река Руфиджи. На 29.10.1914 г. “чатам” застанал на котва пред ръкава Киобони на Руфиджи и на брега бил изпратен разузнавателен отряд. В тази част на реката Лооф не бил поставил постове и британците видели мачтите на “Кьонигсберг” и “Сомали”. На следващия ден пристигнали “Веймут”, “Дартмут” и неизправния котел. Същият ден британските крайцери открили огън по едва различаващите се над мангровите дървета мачти на немския крайцер. Единствения резултат били няколко попадения в “Сомали”, който избухнал в пламъци. “Кьонигсберг” се оттеглил нагоре по реката, където бил недосегаем за британските оръдия.
Започнала осем месечната обсадата на “Кьонигсберг”. Част от екипажа и малкото налични немски войски в района били организирани в Боен отряд “Делта”, който блокирал достъпа до делтата на Руфиджи. На 07.11.1914 г. британските кораби се опитали да пробият позициите на отряда “Делта”, за да може водения на буксир от кабелопоставяча “Дюпле” буксир да атакува “Кьонигсберг” с набързо поставеното му торпедо. Атаката се оказала неуспешна. На 10.11.1914 г. в ръкава Симба Уранга бил потопен транспорта “Нюбридж”, за да се блокира изхода на крайцера. През декември бил направен опит да се използват двата доставени от Британия самолети, за въздушна коректировка на огъня от британските крайцери и наблюдение на “Кьонигсберг”. Скоро обаче и двата самолета били загубени от аварии. В началото на януари 1915 г. британските войски под прикритието на корабите от Кралския флот заели остров Мафия. На 20.02.1915 г. спомагателния крайцер “Кинфаунс Касъл” доставил два нови самолета. На 18.02.1915 г. от Вилгемсхафен излязъл транспорта “Рубенс” с 2000 т. въглища за “Кьонигсберг” и различни припаси за войските на Летов-Форбек. На 07.03.1915 г. към британския отряд се присъединил броненосеца “Голиат” под флага на адмирал Кинг-Хел. Към блокиращата ескадра скоро се присъединили старите крайцери “Хиацинт”, “Пирамус” и “Пионер”, а “Чатам” бил изпратен за ремонт в Бомбай. На 25.03.1915 г. “Голиат” бил изпратен към Дарданелите. Безкрайните разговори по радиото между “Рубенс” и “Кьонигсберг” от началото на април привлякло вниманието на британския адмирал. На 13.04.1915 г. близо до пристанището Танга “Хиацинт” се сблъскал със самия “Рубенс”. Макар да успял да се спаси зад в залива Манца зад недостъпните за “Хиацинт” пясъчни плитчини немския транспорт бил обречен. Когато започнали да падат първите снаряди немския екипаж подпалил транспорта и го изоставил. Скоро след това немците се върнали и успели да спасят повечето от товара му, но “Кьонигсберг” не получил така необходимите му въглища.
В началото на юни към блокиращата ескадра се присъединили мониторите “Мерсей” и “Северн”, заедно с кораба-база “Трент”. От Англия били доставени още няколко самолета, които на 02.07.1915 г. направили опит да атакуват “Кьонигсберг” с бомби, но не успели да го повредят.
На 06.07.1915 г. британската ескадра разделена на два отряда атакували немската отбрана, за да отворят път на мониторите. В 06:58 те открили огън, на който скоро отговорил “Кьонигсберг”. Стрелбата на немския крайцер скоро нанесла значителни повреди на британските монитори и ги принудил да отстъпят. Пораженията на рейдера били незначителни. На 11.07.1915 г. мониторите отново открили огън, коректирайки го по докладите от кръжащия във възуха самолет. Стрелбата на “Кьонигсберг” отново била точна и “Мерсей” бил принуден да отстъпи, но недостига на снаряди не позволил да се поддържа предишния темп на стрелба. Постепенно “Северн” успял да нанесе значителни повреди на немския крайцер. В 12:52 на “Кьонигсберг” избухнал пожар, а голяма част от артилерията мълчала. Само минута след това британски снаряд взривил кърмовия погреб. В 13:30 фрегатен-капитам Лооф заповядал да бъде унищожен кораба и в 14:00 прогърмели няколко взрива. “Кьонигсберг” се накренил на левия си борд и легнал на блатистото дъно на реката. През своята кариера като рейдер “Кьонигсберг” заловил само един приз.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ