app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Първа Световна Война - Сражения

www.boinaslava.net


Рейдът на бронепалубния крайцер "Нюрнберг"


Бронепалубният крайцер “Нюрнберг” се числял в състава на немската Крайцерска ескадра. В началото на юли 1914 г. крайцерът, под флага на фрегатен капитан Карл фон Шьонберг, се намирал в Сан Франциско, където пристигнал след демонстриране на германския флаг в Мексико. На 08.07.10914 г. корабът напуснал американското крайбрежие и се насочил към Хаваите. Предполагало се, че крайцерът ще отплава за Циндао, където да бъдат ремонтирани парните му машини но пристигайки в Хонолулу на 06.08.1914 г. фон Шьонберг получил заповед от вице-адмирал Шпее да подготви незабавно кораба за бой и да се съедини с броненосните крайцери. Корабът пристигнал без происшествия на о. Паган, но почти веднага бил изпратен обратно на Хаваите заедно с транспорта “Титания”, за да обезпечи връзката на Крайцерската ескадра с Берлин.
На 01.09.1914 г. рано сутринта “Нюрнберг” дал 21 салюта на нациите и влязал в пристанището на Хонолулу. Под карантинен флаг крайцерът бил отправен към пирс № 7, където американския оркестър приветствал немския екипаж с химна който знаел най-добре – “Боже, пази краля”. На борда на крайцерът дошъл немският консул и съобщил, че за последните 3 месеца корабът е зареждал два пъти и просто не са останали въглища. Фон Шьонберг бил принуден да се обърне към командира на американската военноморска база, а в последствие и към командващия американската Тихоокеанска ескадра. След трудни преговори и неколкократни промени в заповедите на “Нюрнберг” били отпуснати 700 тона въглища, които екипажът натоварил с помощта на моряците от интернираните немски кораби “Сетос” и “Померн”. След обяд в Хонолулу започнали да се разпространяват панически слухове, че японският броненосен крайцер “Идзумо” и британския линеен крайцер “Австралия” чакат немския кораб пред изхода на пристанището. Но фон Шьонберг не се поддал на слуховете. Той спокойно разпратил нужните телаграми, а в 16:30 заповядал да започне товаренето на свежи продукти на крайцера. В 21:20 на борда се качил немския консул Родик, за да се сбогува с офицерите на крайцера. Фон Шьонберг му заявил: ”Без значение е какъв неприятел ни очаква в морето и каква е неговата сила. “Нюрнберг” никога няма да се предаде. Ние ще срещнем своята съдба. Предполагам, че моят крайцер ще стане стоманен ковчег за мен и моят екипаж”. Събраните на пирса немци запели в хор “Стража на Рейн” и под техните възгласи “Нюрнберг” отплавал без да вземе на борда си лоцман. Корабът бързо увеличил своята скорост и се скрил в мрака.
В Хонолулу слуховете твърдели, че “Нюрнберг” се сблъскал с “Австралия” и след кратък бой се е предал. Всъщност крайцерът спокойно напуснал пристанището. Но заради ненужното изнервяне на екипажа фон Шьонберг решил, че последният има нужда от малко развлечение. По пътя към Рождественските о-ви се намирал о. Фанинг. На последният се намирали британски радио- и телеграфни станции.
В лунната нощ на 07.09.1914 г. “Нюрнберг” се приближил към острова. На сутринта на следащия ден радиста на “Нюрнберг” прихванал радиограма от острова: “Виждам подозрителен кораб”. Към острова бил изпратен катерът на “Нюрнберг” с въоръжен десант под френски флаг и скоро радиста на о. Фанинг предал в ефира: “Подозрителният кораб се оказа френски”. Но на мястото на трикольора скоро се развял кайзеровия флаг, а моряците насочили към събраните на брега англичани пушките си. След бърз обиск се установило, че на острова няма оръжие, след което моряците от десанта отсекли мачтата на радиостанцията, унищожили предавателя, акумулатора и телаграфните апарати и взривили зданието на радио-телеграфната служба. През това време “Титания” измъкнала и нарязала телеграфния кабел свързващ Австралия и Канада.
На следващия ден “Нюрнберг” се съединил с броненосните крайцери. Разказът на фон Шьонберг за облекчението, което донесъл рейда на неговия екипаж накарало фон Шпее да предприеме рейд с броненосните си крайцери срещу Самоа и френските колонии в южния Пасифик. През това време “Нюрнберг” съпровождал транспортите с въглища към Маркизовите о-ви. На 26.09.1914 г. “Нюрнберг” се съединил с адмирала. По време на бункеровката на о. Пасха един от транспортите бил отнесен от вълните и котвената му верига огънала 2 от лопатките на левия винт на “Нюрнберг”. Проявявайки изобретателност фон Шьонберг накренил кораба на 15° и успял някак си да изправи огънатите лопатки. На 01.11.1914 г. “Нюрнберг” бил изостанал от ескадрата и не успял да вземе участие в главната фаза на сражението при Коронел. В сгъстяващия се мрак наблюдателите на крайцера забелязали тъмен силует и след включването на прожекторите той бил опознат като “Монмут”. Фон Шьонберг дал възможност на тежко повредения противник да се предаде, но след опита на британския броненосен крайцер да се обърне със оръдията на левия борд към него го разстрелял от пределно малка дистанция. Два дни след това “нюрнберг” хвърлил котва във Валпарейсо. На 07.12.1914 г. “Нюрнберг” получил заповедта на фон Шпее заедно с “Гнейзенау” да атакува Порт Стенли и да прикрива катера с десанта. На следващия ден корабът приел неравния бой с английския броненосен крайцер “Кент” и бил потопен с почти целия екипаж. Нито един приз “Нюрнберг” така и не завладял ...


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ