app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Втора Световна Война - Сражения

www.boinaslava.net


Втората битка при Гуадалканал на 14/15.11.42 г.


Увертюра

През втората половина на 13-ти ноември противниците "ремонтират" своите планове. Към острова са изпратени корабите на адм. Кондо, който лично води остатъците на своя флот. В корабното съединение влизат ЛКР "Киришима", КРТ "Атаго" и "Такао", КРЛ "Нагара" и "Сендай", 9 есминеца. КРТ "Майя", "Текай" и "Кинугаса", заедно с няколко есминци трябва да преведат 11-те транспорта на вице-адм. Танака с подкрепление за японските войски на о-ва. През това време между Хелси и Кинкейд се разгорял скандал. Въпреки необходимостта и заповедта от прекия началник, Кинкейд отказал да изпрати "Ентърпрайз" към Гуадалканал и кораба оставал на 250 мили южно от о-ва. Яростта, в която изпаднал Хелси е лесно понятна. Той незабавно извел T.F.64 от подчинение на Кинкейд и заповядал на ЛК "Вашингтон" и "Саут Дакота" да се отправят към о. Саво. След това в ултимативен тон заповядал на командира на самолетоносача да поддържа с палубната си авиация общото настъпление към пролива Слот.

Решавало се сражението за о. Гуадалканал.

През ранната сутрин на 14.11.42 г. подходите към Лунга Пойнт били открити и над позициите на американската морска пехота се изсипал дъжд от снаряди. "Майя" и "Судзуки" изстреляли между 1000 и 1370 фугасни снаряда, но не постигнали кой знае какъв резултат. На летището изгорели 17 изтребителя и 1 пикиращ бомбардировач. Пистите, обаче останали в работен режим. На сутринта американците контраатакували. Една след друга излитали в небето ескадрилите пикиращи бомбардировачи от Хендерсон фийлд и палубата на "Ентърпрайз". В 09.15 на 14 ноември 1942 г. дошъл редът на "Кинугаса". Крайцерът получил една 227 кг. бомба, която пробила няколко палуби и се взривила около водолинията, наводнявайки носовите трюмове и убила повечето от офицерите. В 09.50 тежка бомба се взривява близо до кораба и изважда от строя рулевата машина. От осколките се подпалват нефтените цистерни на кораба и пожара се разпространява по селия крайцер. Агонията на "Кинугаса" продължила 2 часа, след което кораба бил потопен от екипажа.Около 10 часа излезли от строя "Майя" и "Текай", а есминците "Митисио" и "Исудзо" получили повреди от близки разриви. В следващите часове пикиращите бомбардировачи от "Ентърпрайз" потопили 7 от 11-те транспорта на Танака. Останалите 4 той успял да "довлече" до нос Есперанс, където корабите излезли на брега.
За своя успех американците заплатили с 5 бомбардировача.

Към Гуадалканал

Бомбардировката на Хендерсон фийлд била безсмислена след разгрома на Транспортното съединение, но заповедите вече били издадени, а корабите напуснали района за съсредоточаване. Кондо се отправил към о. Саво, заобикаляйки о. Санта Изабел по широка дъга. Корабното съединение приближавало от изток и адм. Кондо се надявал, че ще успее да изненада противника-усилията на американците били съсредоточени в пролива Слот.

През деня американска подводница атакувала флагмана на 2-ри флот, но "Атаго" успял да се отклони. Командира на подводницата съобщил за контакта. От своя страна японците прихванали радиограмата и Кондо разбрал, че изненада няма да има. Ескадрата се построила от походен в предбоен ред-отпред "Сендай" и три есминеца образували далечната завеса, а Нагара" и шест есминеца-близката. Третия ешелон образували тежките кораби.

Вечерта адм. Хелси потвърдил своите заповеди и предоставил на адм. Ли пълна свобода на действие. Третата нощ сражения започнала да дава своите резултати - привършвало горивото на леките кораби и за прикритие на "Вашингтон" и "Саут Дакота" могли да се намерят само четири ескадрени миноносеца, и то от различни дивизиони. Корабите на ад. Ли се приближавали в килватерна колона към о. Саво от югоизток и започнали да го заобикалят по посока на часовата стрелка.

Въпреки по-съвършените радари на американците "Сендай" пръв открил противника. В 22.10 той докладвал на "Атаго" за " . . . два крайцера и четири есминеца . . . " Кондо решил да атакува. "Нагара" и 4 есминци трябвало да поддържат "Сендай", а два есминеца се изтегляли към тежките кораби. "Сендай" започнал да заобикаля о. Саво от изток, а "Нагара" се насочила към нос Есперанс. Главните сили на Кондо останали малко по-назад. Предполагайки наличието на радар на американските кораби, японския адмирал се опитвал да накара операторите да "загубят картината", както неведнъж вече ставало. В 22.52 контра-адм. Ли се намирал на 9 мили югоизточно от о. Саво и легнал на курс 270. В 23.00 му докладвали за засечена цел, която почти се сливала с острова. В този момент луната залязла и настъпила непрогледна тъмнина. Артилерийския офицер на "Вашингтон" не се решил да открие огън по данните от радара и изчакал до 23.17, когато видял целта в оптиката. "Сендай" описал циркулация и поставяйки димна завеса прекъснал контакта с противника. Престрелката продължила само 5 минути, но те били достатъчни на есминците на Кимура и Хашимото да излязат в торпедна атака. Дали командирите на американските есминци успели да се ориентират в бързо менящата се обстановка или просто им провървяло, но "Уолк", "Престън", Бенхем" и "Гуин" поставили своите бордове под вражеските снаряди и "дълги копия". Леките сили на американците били разгромени само за 14 минути. "Уолк" и "Престън" потънали веднага, а "Бенхем" агонизирал до средата на следващия ден, когато бил потопен от екипажа си. Американските линкори продължавали да стрелят по димната завеса, зад която се скрил "Сендай". На "Саут Дакота" оръдейните газове подпалили корабния самолет и извадили от строя и двата радара. Корабната колона на американците се разпаднала, макар че се състояла само от два кораба. "Саут Дакота" завил надясно, а "Вашингтон"-наляво. Линкорите загубили визуален контакт помежду си, а за ориентиране по радара нямали нито време, нито сили. В тъмнината "Саут Дакота" успяла да се отклони от 34 торпеден залп, без да подозира какво я грози. Движейки се на северозапад тя излязла на дистанция на пряка видимост с главните сили на Кондо. Следващите 23 минути се водил поучителен бой на един остарял линеен и два тежки крайцера с новия американски линкор, който превъзхождал с артилерията си и трите японски кораба взети заедно. През време на боя линкора получил 42 попадения и отклонявайки се от следващия торпеден залп завил на юг, не желаейки повече да изкушава съдбата. През това време "Вашингтон" открил "Киришима" и след кратко колебание открил огън на поражение. 406 мм снаряди разбили корпуса на кораба, спрели съборените от фундаментите турбини и отказало рулевото управление. Кондо се отказал от обстрела на Хендерсон фийлд и поставяйки димна завеса се оттеглил. Адм. Ли също не настоявал да продължи боя.

Началото на края

Рано сутринта на 15.11.42 г. "Сендай" се опитал да помогне на бедстващия линеен крайцер, но било късно. В 03.20 "Киришима" потънала. Потънал и есминеца "Аянами", които бил потопен от екипажа си, след като японците не могли да се справя с повредите получени по време на торпедната атака. В тази нощ американците спечелили битката за Гуадалканал. От сега нататък американския флот господствал във водите на Соломоновите о-ви. На японците оставало само да хвърлят в битката Главните сили на Обединения флот, но това означавало на сутринта да ги поставят под бомбите и торпедата на американската авиация. "Ентърпрайз" вече бил в строя и срещу корабите на Ямамото американския командващ можел да постави до 250 самолета. На тях Обединения флот нямал с какво да отговори.


"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ