app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Втора Световна Война - Сражения

www.boinaslava.net


Действията на японските леки сили и транспорти през август и септември 1942 г.


На 07.08.1942 г. сутринта 1-ва дивизия на американската морска пехота десантирала островите Гуадалканал и Тулаги. По позициите на японските войски водели огън крайцерите и есминците от групите за прикритие, а скоро след това се появили и самолетите от американските самолетоносачи – пикиращите бомбардировачи от “Саратога” бомбардирали Гуадалканал, а тези от “Уосп” японските позиции на Тулаги. На Гуадалканал японските войски били унищожени на следващия ден в скоротечен бой, а остатъците се оттеглили в джунглата. На Тулаги и Хавуту японците от 4-ти отряд на авиогрупа “Йокохама” обстойно информирали командването в Рабаул за американските действия и се оттеглили в пещерите организирайки упорита съпротива като обещали да се сражават до последния човек.

По това време в Рабаул се готвели за поредната атака на съюзническите бази в Нова Гвинея, но командването на 8-ми флот предприемало всички възможни и невъзможни мерки, за да помогне на защитниците на Тулаги и Гуадалканал. Било събрано набързо ударно съединение от намиращите се под ръка флагман на 8-ми флот “Текай”, крайцерите от 6-та и 18-та дивизия крайцери – тежките “Аоба”, “Кинугаса”, “Фурутака”, “Како” и леките “Тенрю” и “Юбари”, и единствения свободен есминец “Юнаги”. Докато ударните кораби се отправяли към Гуадалканал в Рабаул подготвяли подкрепления за войските на острова. Набързо бил събрани и натоварени няколкостотин войници и натоварени на транспортите “Мейо Мару” и “Сойя” и изпратени към Гуадалканал под ескорта на минзага “Цугару”. Корабите излезли в морето вечерта на 07.08.1942 г. и на сутринта на следващия ден “Мейо Мару” бил потопен от американската подводница S-38 близо до нос Сейнт Джордж, след което конвоят се върнал в Рабаул.

На 09.08.1942 г. от Трук излезли транспортите “Аржентина Мару” и “Бразилия Мару”, но били прехванати от американските подводници “Гаджен” и “Гринлинг”. Те успели да потопят същия ден “Бразилия Мару”, а “Аржентина Мару” се върнал обратно.

Вечерта на 12.08.1942 г. есминците от 8-ми флот “Удзуки” и “Оите” предприели набег към Лунга Пойнт и обстреляли американските позиции. “Оите” останал в дозор до 18-ти август в района на острова. На 16.08.1942 г. на есминците “Араши”, “Хагикадзе”, “Хамакадзе”, “Кагеро”, “Таникадзе” и “Уракадзе” от Трук до Таиву бил транспортиран усилен батальон от 28-ми полк на 35-та пехотна бригада в численост 916 човека. На 17-ти и 18-ти войските били стоварени на Гуадалканал, а корабите се оттеглили към Рабаул. Те представлявали първият ешелон на десанта. На 16-ти август от Трук отплавал и втория ешелон на десанта. На транспортите “Бостън Мару” и “Дайфуку Мару” били натоварени останалите 1 200 войника от 28-ми полк на 35-та пехотна бригада. Ескорта на конвоя включвал КРЛ “Джинцу”, есминците “Кавакадзе” и “Сузукадзе”, а също и патрулните корани “Р-34” и “Р-35”. Под флага на адмирал Танака те се отплавали към Рабаул. На 19 август близо до Гуадалканал американските бомбардировачи В-17 от 11-то бомбардировъчна група повредили есминеца “Хагикадзе”. Според друга версия корабът е повреден от пикиращите бомбардировачи от Гуадалканал. Една 250 кг. бомба уцелила есминеца в кърмата и той с тежки повреди се добрал до Трук на 24.08.1942 г., съпровождан от “Араши”. На негово място бил изпратени “Кавакадзе” и “Кагеро”. На 20.08.1942 г. “Кагеро” бил атакуван безуспешно от пикиращите бомбардировачи от Хендерсън фийлд.

На 17-ти август от Трук отплавал и трети конвой. На транспорта “Кинрю Мару” били натоварени 800 морски пехотинци от специалния щурмови отряд “Йокосука”. Ескорта включвал патрулните кораби “Р-1” и “Р-2”. Танака се съединил с третия конвой в района на Рабаул на 19.08.1942 г. и се отправил към Гуадалканал, но на 20.08. било получено съобщение, че южно от Гуадалканал се намира американското авионосното съединение. Вечерта на 22.08.1942 г. “Кавакадзе” забелязал патрулиращите около Лунга Пойнт американски есминци “Блю” и “Хенли”. “Кавакадзе” изстрелял осемторпеден залп и в 03:59 едно торпедо попаднало в кърмата на “Блю”. Поради приближаването на “големи вражески сили” американците сами потопили повредения есминец и “Хенли” се оттеглил.

Танака се оттеглил на север и на 23.08.1942 г. взел участие в развръщането на японските сили в предстоящата битка при Източните Соломонови острови. Транспортното съединение образувало най-западната група от японските кораби. То включвало флагманския “Джинцу”, транспортите “Бостън Мару”, “Кинрю Мару”, “Дайфуку Мару”, есминците “Кагеро”, “Умикадзе”, “Сузукадзе”, патрулните кораби “Р-1”, “Р-2”, “Р-34” и “Р-35”, а също и присъединилите се на 23.08 есминци “Муцуки”, “Удзуки”, “Яой” и “Исокадзе”. В последвалото сражение японците загубили лекия самолетоносач “Рюдзю”, но американското ударно съединение било принудено да отстъпи. На 24.08.1942 г. вечерта Танака изпратил есминеца “Кагеро” да обстреля летището на Гуадалканал. Адмирал Микава навлязал в пролива Слот в КРТ “Текай”, “Аоба”, “Фурутака” и “Кинугаса”. На 24.08.1942 г. американските пикиращи бомбардировачи повредили КРЛ “Джинцу” и есминеца “Удзуки” и потопили транспорта “Кинрю Мару”. Танака оставил есминците “Муцуки”, “Яой”, патрулните корани “Р-1” и “Р-2” да спасяват екипажа и морските пехотинци от транспорта и се оттеглил към остров Шортленд. На 25.08.1942 г. към Транспортното съединение се присъединили “Кагеро” и “Кавакадзе”, а самолетите В-17 от Еспириту Санту потопили “Муцуки”. На 26.08.1942 г. Транспортите благополучно пристигнали на о. Шортленд.

На 26.08.1942 г. от Трук към Рабаул отплавали есминците “Фубуки”, “Шираюки”, “Хацуюки”, “Ширакумо”, “Амагири”, “Асагири” и “Югири”. На 27.08.1942 г. на тях бил натоварен отряда “Йокосука” и остатъка от 28-ми полк. Корабите отплавали към остров Шортленд същата вечер. На 28.08.1942 г. те излезли по-рано в морето, преди да залезе слънцето, и на около 70 мили от острова попаднали под ударите на 10 пикиращи бомбардировача от Гуадалканал. “Асагири” бил потопен, а “Югири” и “Ширакумо” получили повреди. На 27.08.1942 г. от о. Шортленд отплавали есминците “Умикадзе”, “Кавакадзе” и “Исокадзе”, но поради активността на американската авиация били отзовани на следващия ден.

На 29.08.1942 г. “Умикадзе” и “Кавакадзе” превозили 350 човека от 28-ми полк до Таиву. На следващия ден “Юдати” отново успял необезпокояван да свали транспортираните от него войски на същото място, а японската авиация потопила американския бързоходен транспорт “Колхаун”. На 31.08.1942 г. японските есминци “Хацуюки”, “Фубуки”, “Шираюки”. “Амагири”, “Кагеро”, “Умикадзе”, “Кавакадзе” и “Сузукадзе” продължили да прехвърлят остатъка от 28-ми полк, отряда “Йокосука” и челните подразделения от 124-ти пехотен полк от 35-та пехотна бригада. Същият ден японската подводница “І-26” торпилирала “Саратога” и самолетоносача бил изпратен на ремонт.

На 01.09.1942 г. “Уракадзе”, “Таникадзе”, “Уранами” и “Шикинами” свалили в района на Таиву част от инженерното подразделение на 124-ти пехотен полк. В нощта на 01/02.09.1942 г. японските есминци “Муракумо” и “Юдати” обстреляли американските позиции на Гуадалканал и летището, за да прикрият конвой от десантни баржи, който доставил японски войски в Гизо.

На следващата нощ “Фубуки”, “Шираюки” и “Амагири” обстреляли Хендерсон фийлд. Едновременно с това с минзага “Цугару” била превозена поредната група японски войски. Отделно от него “Югуре” и “Кагеро” превозили друго подразделение.

В нощта на 04/05.09.1942 г. есминците “Фубуки”, “Шираюки”, “Муракумо”, “Хацуюки”, “Уранами”, “Шикинами”, “Ариаке”, “Юдати”, “Амагири”, “Югуре”, “Кагеро”, “Умикадзе”, “Кавакадзе”, Сузукадзе” и “Таникадзе” се отправили към Гуадалканал. На борда на “Фубуки”, “Шираюки”, “Уранами”, “Шикинами”, “Ариаке”, “Амагири”, “Югуре”, “Кагеро”, “Умикадзе”, “Кавакадзе”, Сузукадзе” и “Таникадзе” се намирали войски и контейнери с припаси, а “Муракумо”, “Хацуюки” и “Юдати” охранявали конвоя. Едновременно с есминците от Шортленд отплавал конвой с баржи за Гуадалканал. Ескорта обстрелял в 01:00 часа летището и американските позиции. В това време при Лунга Поинт се намирали американските бързоходни транспорти “Литъл” и “Грегъри”, които представлявали преоборудвани есминци и патрулирали между Гадалканал и Тулаги. Американците решили, че островът е обстрелван от поредната японска подводница и отплавали, за да я прехванат. Те разчитали на радара да ги предупреди за присъствието на японски надводни кораби. Именно в този момент американски патрулен самолет "Каталина" изстрелял осветителни ракети, за уточняване на ситуацията, но те осветили именно американските кораби. "Юдати" веднага пренесъл огъня върху тях и бързо ги изпратил на дъното. След това конвоя есминци и баржи разтоварил своя товар и в 01:35 се оттеглил. Така на Гуадалканал японците били съсредоточили втория ешелон на 28-ми пехотен полк от 35-та пехотна бригада, 124-ти пехотен полк и един батальон на 4-ти пехотен полк от 2-ра пехотна дивизия.

На 06.09.1942 г. генерал-майор Кавагучи започнал да придвижва главните си сили към рубежа за атака. За да го подпомогне командването на флота в Рабаул изпратило “Уранами”, “Шикинами”, “Юдати” и “Ариаке” да обстрелят американските позиции на Гуадалканал. На следващата нощ есминците “Хацуюки”, “Муракумо”, “Умикадзе”, “Сузукадзе” и “Кавакадзе” прехвърлили на Гуадалканал поредното японско подразделение. На 08.09.1942 г. командването на 8-ми флот изпратило на поиск в пролива Слот КРЛ “Сендай”, есминците “Кагеро”, “Фубуки”, “Шикинами”, “Уранами”, “Шикинами”, “Амагири”, “Юдати” и “Югуре”. Крайцерът и три от есминците образували прикриващия отряд. Близо до острова те се натъкнали на патрулиращия американски кораб YP-346, които бил потопен. През това време останалите 5 есминеца не успели да открият визуално американските позиции на Гуадалканал и обстреляли Тулаги.

На 09.09.1942 г. от Трук излезли главните сили на Обединения флот, за да прикрият войсковите превози на 8-ми флот. На 13-ти септември адмирал Нагумо достигнал Ндени, но тъй като не открил нищо заслужаващо вниманието на пилотите от самолетоносачите на 15.09 се оттеглил на север, за да зареди с гориво. По това време в северната част на Коралово море маневрирали “Хорнет” и “Уосп” с ескорта си, но адмирал Гормли решил, че силите му са недостатъчни, за да сражава с японския флот. На 17.09.1942 г. Нагумо се оттеглил към Трук, поради провала на настъплението на генерал Кавагучи.

На 11.09.1942 г. есминците “Умикадзе”, “Юдати”, “Муракумо”, “Кавакадзе” и “Уранами” прехвърлили части от 4-ти пехотен полк до нос Есперанс. На следващата нощ “Юшио” и “Сазанами” превозили следващото пехотно подразделение на същия полк.

Вечерта на 12/13.09.1942 г. есминците “Кагеро”, “Фубуки”, “Шираюки”, “Уранами”, “Шикинами”, “Юдати”, “Умикадзе”, “Сазанами”, “Юшио”, “ Сузукадзе”, “Кавакадзе” и “Муракумо” обстреляли американските позиции, за да подкрепят японското настъпление. Генерал-майор Кавагучи бил загубил артилерията си и огневата поддръжка на флота била особено нужна.

На 13.09.1942 г. “Исокадзе” и “Уракадзе” излезли от Рабаул с боеприпаси и продоволствие за японските войски. Вечерта на 14 септември корабите разтоварили своя товар при Гизо и се оттеглили към остров Шортленд. На 17.09.1942 г. те благополучно се завърнали в Рабаул. Вечерта на 14/15.09.1942 г. “Муракумо”, “Уранами”, “Шикинами”, “Умикадзе”, “Кавакадзе” и “Араши” прехвърлили от Рабаул до нос Есперанс поредното пехотно подразделение на 4-ти пехотен полк. То трябвало да усили разбитите войски на генерал-майор Кавагучи. На следващата нощ “Фубуки”, “Хацуюки”, “Шираюки” и “Амагири” превозили войски до нос Есперанс, а “Юдати” прикрил транспортното съединение, като обстрелял американските позиции. Войски били прехвърлени и на 17.09.1942 г. с есминеца “Сазанами”.

На 18.09.1942 г. “Муракумо”, “Шираюки”, “Уранами” и “Хаманами” обстреляли американските войски, за да прикрият транспортното съединение, което включвало “Араши”, “Умикадзе”, “Кавакадзе” и “Сузукадзе”. Тъй като наблюдателите на Транспортното съединение забелязали присъствието на американски кораби в пролива японските кораби се оттеглили. Това били шестте транспорта и непосредственото им охранение, с които адм. Търнер прехвърлил 7-ми полк на морската пехота от Еспириту Санто до Гуадалканал.

През това време “Токийските експреси” вървели по разписание и 20 септември “Сазанами” и “Юдати”, а на 21.09.1942 г. “Кагеро”, “Шираюки”, “Уранами”, “Шикинами” и “Хаманами” прехвърлили на Гуадалканал подразделения на 2-ра пехотна дивизия. Така на Гуадалканал скоро щяла да се окаже цялата дивизия, включваща 4-ти, 16-ти и 29-ти пехотни полкове, 2-ри артилерийски полк и 2-ри инженерен полк. На следващия ден американските подводници потопили до остров Бугенвил транспортен кораб и спомагателния хидроавиотранспорт “Кацураги Мару”.

На 24.09.1942 г. поредния “Токийски експрес” включващ есминците “Уракадзе”, “Умикадзе”, “Кавакадзе” и “Сузукадзе” излезли по-рано от графика и попаднали под ударите на пикиращите бомбардировачи от Гуадалканал. “Уракадзе” и “Умикадзе” били леко повредени от близки разриви, което наложило да се отложи мисията и корабите да се завърнат в Рабаул. На 27.09.1942 г. от Рабаул за Рендова отплавал конвой включващ есминеца “Аянами”, който влачел на буксир няколко несамоходни баржи. Поради силното вълнение конвоят се завърнал същата нощ в Рабаул. На 29.09.1942 г. “Аянами” и баржите отново се опитали да достигнат Рендова и отново били принудени да се завърнат заради бурното море.

"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ