app android per spiare iphone here como localizar movil orange continue reading descargar whatsapp spy rar TEST
Втора Световна Война - Кораби - Япония

www.boinaslava.net

Тип “Ямаширо Мару”

/Ямаширо Мару, Чигуса Мару”


История на проекта

Японската закупила два танкера от типа 2TL през 1944 г., за да бъдат превърнати в ескортни самолетоносачи-танкери. Реконструкцията на корабите се извършвала в кораборемонтния завод в Йокохама. Самолетоносачите трябвало да съпровождат и осигуряват противовъздушната и противолодъчна отбрана на армейските войскови конвои. Предвиждало се да бъдат въоръжени с използваните от армията изтребители Ki-44. Проектът за преустройство предвиждал да се настеле дървена палуба, която се крепяла от хангар на едно ниво. Той се свързвал с палубата посредством един самолетоподемник (по други данни такъв липсвал и самолетите се намирали постоянно на палубата). Въоръжението включвало 25/60 мм зенитни автомати. На носа бил разположен един бомбомет за дълбочинни бомби. Запасът от последните бил 120 бр. Авиогрупата при влизането на кораба в строя получила стандартните за ескортните самолетоносачи типове самолети и наброявала 6 A6M5 и 2 Ki-76. Енергетичната установка останала без промяна. Димът се отвеждал в разположен на кърмата комин, подобно на този на самолетоносача “Кага”. За откриване на въздушни цели корабът получил един радар тип 13. Част от цистерните се предназначавали за превоз на нефт, а част били преработени като резервоари за авиационен бензин.

 

“Ямаширо Мару” след влизането в строя

 

Тактико-Технически Данни на Ескортен самолетоносач-танкер тип “Ямаширо Мару”

 

Водоизместване-стандартно, т

11 800

Водоизместване-пълно, т

15 864

Дължина, м

157

Ширина, м

20,4

Газене (средно), м

9

Размери на полетната палуба, м

125х23

Енергетична установка

Котли и турбини

Мощност, к.с.

 

4 котела “Канпон”; 1 турбина

4 500

Скорост, възела

15

Далечина на плаване, мили

9 000/13

Количество на горивото, т

?

Въоръжение, мм

Зенитна артилерия

Бомбомет

 

16*25/60 мм

1

Авиогрупа

Изтребители

Самолети ПЛО

 

6 A6M5

2 Ki-76

Екипаж

221

 

Служба

“Ямаширо Мару”

Влязъл в строя през януари 1945 г. Използван е като ескортен самолетоносач. Потопен е на 17.02.1945 г. от американската авиация в пристанището на Йокохама. Изваден е през 1947 г. и продаден за скрап.

 

“Чигуса Мару”

Строителните работи са прекратени през февруари 1945 г. След войната е преустроен в търговски кораб.

"пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ" пїЅ2002-2005. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ